از صرفه افتادن قاچاق دام؛ چگونه؟
کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران درباره دلایل لزوم آزادسازی صادرات دام زنده گفت: متاسفانه صادرات دام زنده ما همیشه تحت تاثیر تنظیم بازار قرار گرفته و سایه سنگین تنظیم بازار و نگرانی از بالا رفتن قیمت گوشت، صادرات این بخش را به محاق برده است.
ما چند شیوه برای حل این مساله پیشنهاد کردهایم. اولا آمار نشان میدهد که ما حتی در سالهایی که اوج صادرات دام زنده را داشتیم، در نهایت ۳ درصد از تولید دام زنده کشورمان صادر میشده است. یعنی این رقم اصلا عددی نیست که برای آن نگرانی وجود داشته باشد.
او افزود: مطلب دیگر این است که دام زندهای را داریم که نژاد خاصی است و به خاطر خاص بودن گوشت این حیوان، در کشورهای حوزه خلیج فارس بسیار طرفدار دارد و آنها حاضر هستند قیمتهای گزافی برای آن پرداخت کنند. لذا وقتی چنین بازاری داریم،
میتوانیم بازار داخلیمان را با واردات گوشت مثلا از کشورهای CIS تامین کنیم و همزمان اجازه صادرات را هم بدهیم. متاسفانه هر بار این موضوع مطرح شد، واردات گوشت به سمت یک مونوپل رفت و مافیایی روی واردات گوشت چنگ انداخت و اجازه داده نشده که واردات گوشت یک مسیر درست را طی کند تا نیاز داخل را برطرف کند.
کاشفی افزود: امروز که صادرات دام زنده بیش از ۳ سال میشود که ممنوع است، چه اتفاقی افتاده است؟ تفاوت قیمتی که بین گوشت ما و قیمتی که در کشورهای همسایه - آن هم با نرخ ارز امروز - وجود دارد، باعث شده سیل عظیمی از گوسفندان به این کشورها قاچاق شود که این قاچاق به شکلهای مختلف انجام میشود. اتفاقی که در این شرایط میافتد این است که دولت به حق و حقوق خودش نمیرسد.
ثانیا نژاد مولدمان امروز قاچاق میشود، نژاد مولدمان بدون استانداردهای دامپزشکی با هر کیفیت خارج میشود و بازار کشورهای دیگر را خراب میکند و برند ایرانی خدشه دار میشود. در نهایت هم در حال حاضر خیلی بیشتر از آنچه قبلا صادرات میشد امروز قاچاق میشود که خود این قاچاق تبعاتی را برای دستگاههای مبارزهکننده به وجود آورده است.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران گفت: وقتی گوسفند قاچاقی کشف میشود، مشخص نیست که باید با آن چه کار کنند. حیوان زنده است. اگر زنده بماند هزینه دارد، اگر به کشتارگاه برود، معلوم نیست با گوشت آنچه باید کرد. در واقع چرخه عجیب و غریبی به وجود آمده که همه را درگیر کرده است. ما یک کار کارشناسی انجام دادیم و بر اساس آن معتقدیم که صادرات دام میتواند آزاد شود.
هیچ مشکلی برای تنظیم بازار داخلی به وجود نخواهد آورد و اگر هم به وجود بیاورد به راحتی میتوان بازار داخلی را تنظیم کرد و نیازی به دلار ۴۲۰۰ تومانی هم نیست. فقط در بخشنامهها باید واردات را به گونه درست تنظیم کنیم که برای بازار مشکلی ایجاد نشود. از طرف دیگر هم تعرفه معقولی را برای واردات گوشت در نظر بگیریم، هم میتواند عایداتی برای دولت داشته باشد و هم بخش استانداردهای کشاورزی در آن دیده شود و سودی نیز برای تاجر در نظر گرفته خواهد شد.
کاشفی ادامه داد: اگر این واردات انجام و صادرات دام زنده هم آزاد شود - البته در یک ظرفیت مشخص - میتواند بازار را ساماندهی کند. نهایتا هم اگر صادرات آزاد شود، ظرفیتی که وجود دارد بین ۳ تا ۵ درصد تولید کشور صادرات انجام خواهد شد.
بنابراین با این شرایط آزاد کردن صادرات دام زنده کاملا به مصلحت است و ارزآوری بیشتری خواهد داشت، برند دام زنده ایرانی در کشورهای هدف حفظ خواهد شد و دولت به حق و حقوق خود خواهد رسید و همچنین بحث قاچاق دام هم منتفی خواهد شد، چون قاچاق دام کار سختی است و اگر صادرات آزاد شود دیگر بهصرفه نیست.
عضو هیاترئیسه اتاق ایران ادامه داد: اگر شرایط خوب تنظیم شود به دلیل زنده بودن حیوان و شرایط نگهداری آن، قاچاقش سخت است و آزاد کردن صادرات میتواند جلوی قاچاق را بگیرد و دیگر لزومی وجود ندارد که قاچاق شود. در سالهایی که صادرات دام زنده انجام میشد پدیدهای با عنوان قاچاق دام زنده وجود نداشت و همه چیز شفاف بود.
وی افزود: وقتی بازاری داریم که حاضر است به این آسانی به ما دلار بدهد، باید استفاده کنیم چون برند داممان هم در دنیا شناخته شده است، چند کشور اطرف ما هستند که برای این محصول حاضرند به ما ارز بدهند، پس میتوان به جای این ممنوعیت صادراتی روی تولید آن تمرکز کنیم و تولید را بالا ببریم و صنعتی کنیم. چگونه در استرالیا همین دام زنده در گلههای ۵ هزار و ۱۰ هزار راسی تولید میشود؟
اما ما همچنان سنتی تولید میکنیم، ما به جای این محدودیتها باید به فکر تولید صنعتی باشیم و با تکنولوژیهایی که حیوانها را سهقلوزا کردهاند، در سطح وسیع دام را تولید و صادرات کنیم ولی به محض اینکه گوشت گران میشود صادرات را ممنوع میکنند، آیا در این سه سالی که صادرات دام ممنوع بوده قیمت آن گران نشده است؟ این یک چرخه عجیب و غریب و گستردهای را از ستاد مبارزه با قاچاق، تعزیرات، نیروی انتظامی، مرزبانی، دادگاهها و... درگیر میکند، آن هم برای هیچی.
کاشفی درباره برآورد قاچاق دام زنده از کشور گفت: نمیتوان دقیق گفت اما حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار راس ظرفیت قاچاق وجود دارد. اگر هم صادرات آزاد شود، حدود ۴۰۰ هزار راس صادرات دام زنده خواهیم داشت که بین ۳ تا ۵ درصد کل تولیدمان است.